За какво ни е математиката?

math lessonsВие ще кажете: “За какво ми е важна математиката”. Ами тя ни спомага да разрешаваме всекидневни затруднения.

Замислете се колко пъти през деня се занимавате с математика?

Събуждате се, гледате към часовника и върху самия него – цифри и числа. Преглъщайки от сутрешното си питие, искате да пуснете вашата любима тв програма, взимате дистанционното и пак числа. Ядете и решавате да се обадите на познат, с който имате днес среща. Грабвате мобилния, който е препълнен с числа – телефонни номера, платки и чипове (Но ако я нямаше математиката, дали щеше да има гсм-и?). Поглеждате отново часовника – имате малко време. Искате да посетите пазара. Създавате списък на нещата, които ще купите и пресмятате, точно колко пари ще е желателно да имате.

Ще карате днес кола или ще сте с трамвая, ще общувате чрез компютър, ще играете на игри и т.н. През целия ден ще Ви е наложително нон-стоп да изчислявате и вземате решение за разнообразни математически задачи без даже реално да го помисляте, тъй като математика е във всичко и е навсякъде. Тя е като въздуха. Нашият свят не може да съществува с липса на математика. Благодарение на нея се подобряват всички науки и технологии. Благодарение на нея има телефони, автомобили, лаптопи и всеки един вид джунджурийки, помагащи ни или са за забавление.

Това е мили деца и по-големи, харесвате или не – без математика не може. Обичайте математика – задачите свързани с движение, пари, време, геометрия, работа, дати и някои други задачи ни тренират за трудностите в живота. Дори и да не я харесвате, не я оставяйте изцяло.

Някой може да зададе въпрос “как да я разбера тази математика като всичко е много трудно?”.

Ами практикувайте. Факт е, че за да сте добри в спорта трябва да тренирате, същото е и в математиката. С практиката се създават пътечки в мозъка (връзки между невроните), които умът ни използва. Решавайки даден тип задача вие правите пътечка, която утъпквате с всяко едно подобно решение и всеки друг път ще вие е по-лесно.

Сайта ни: забавна математика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *